lørdag 30. april 2016

THE SIRKEL OF LIFE

Nei, dette er ikke et innlegg om løvenes konge, men om sirklen, som en fantastisk form og et godt utgangspunkt for ulike variasjoner av oppgaver for elever på småtrinnet.
Paint, programmet som ligger under ”Tilbehør” på pc`n  er et tegneprogram som egner seg for enkle tegneøvelser for elevene på pc. På 3.trinn gjorde vi en oppgave for en tid tilbake. Elevene lekte seg med sirkelknappen på verktøylinja og lagde masse sorte sirkler og ellipser oppå hverandre i et fritt abstrakt mønster. Elevene printet ut hvert sitt mønster, og når nesten hele arket var dekket av sirkelformene farget de dem i ulike farger. Vi brukte vanlige fargeblyanter og arbeidet nøye med fargeleggingen. Noen fikk også til en tredimensjonal fargelegging gjennom å streke litt sterkere farge rundt kantene inni formene. De valgte seg ut et snitt av arket, delte mønstret i tre deler slik at det framstod som tre ”glassmalerier” og limte delene med litt mellomrom på sort kartong. Resultatet ble vakre sirkelkomposisjoner som elevene ble veldig fornøyd med.I tillegg til paintsirklene våre, tegnet elevene konsentriske sirkler med fargeblyanter i hvert sitt 3X3 rutenett etter inspirasjon fra den russiske kunstneren Wassily Kandinsky (1866-1944). Begge disse arbeidene ble montert sammen til et stort kunstbilde i klasserommet.Vår ”Homage to Kandinsky” fortsatte med at vi videre klippet ut sirkler til en collage. Bakgrunnen er collagebiter fra gamle aviser/bøker som elevene har revet i små biter og limt tett sammen på kryss og tvers. Treet er malt med sort akrylmaling og bladene på treet er utklippede sirkler fra magasiner.
Kronen på sirkelverket ble til da elevene malte sirkelmønster på papp, laminerte dem og lagde rundvev på halve sirkelen slik at noe av bakgrunnen fortsatt var synlig. Senere samme året lagde vi de kjente rundvevskilpaddene, som sikkert de fleste har prøvd seg på...

Viktige begreper fra denne perioden er sirkel, fargelære, geometriske former, komposisjon, forgrunn, bakgrunn, balanse og dybde.


Lykke til
Elin


2 kommentarer:

  1. For en kul måte å kombinere matematikk og kunst og håndverk! :) Dette kommer jeg til å lagre og huske på.
    Jeg må bare spørre, ble det nevnt at det de tegnet egentlig heter ellipser? Og at sirkel er et spesialtilfelle av en ellipse, sånn for å få inn riktig vokabular så tidlig som mulig :)

    SvarSlett
  2. Takk, så hyggelig. Og takk for at du minnet meg på det:)

    SvarSlett