lørdag 18. juli 2015

Velkommen til Kunst-Skaplig talt, en blogg som bokstavelig talt handler om kunst og håndverk som veien til kunnskap. Ny forskning viser at elever lærer mer når de ser på og skaper kunst i undervisningen. Jeg har en sterk personlig interesse for faget og overbevist om at kunst og praktiske håndverksoppgaver kan være en bærebjelke for alle fag i skolen. 
Det skal være gøy å gå på skolen! Både for elevene og deg som lærer. Håper du blir inspirert og motivert av oppgavene som deles her og til å bruke kreativ formidling gjennom en praktisk-estetisk tilnærming til kunnskap. 
Dette er først og fremst en blogg for lærere som trenger tips til morsomme oppgaver. Jeg lager også denne bloggen for min egen del. En slags idebank. Jeg får stadig spørsmål fra kollegaer om ulike ting innen dette faget. Derfor tenker jeg at dette kan være et nyttig sted for flere. Bruk i vei! Del gjerne med andre!

Helt siden jeg var fem år og lærte å hekle av farmor har jeg drevet med et eller annet form for håndarbeid eller småprosjekter. Jeg strikker, hekler og syr mye både til meg selv og andre. Når jeg skulle begynne som kontaktlærer i 1. klasse, tok jeg en titt i klesskapet mitt og fant, ikke overraskende, ut at nitti prosent av innholdet var svart! Her måtte noe gjøres. Små barn kan ikke møte skolen med en lærer som bare går i svart, tenkte jeg. Det blir trist. Det endte med at jeg begynte å sy fargerike kjoler og tunikaer til meg selv og har siden fortsatt med det. I dag syr jeg stort sett alle kjolene mine selv. I alle slags farger og fasonger. Men jeg går av og til i svart også altså:)

Jeg har tatt utdannelse innen interiørdesign, faktisk vært flyvertinne, studert steinerpedagogikk, har bachelor i kunst og håndverk og tatt andre basisfag over mange år. Selv om veien frem har gått litt opp og ned, har det hele tiden vært en rød tråd i det jeg har gjort. Det estetiske, det vakre, eller det å skape har vært i sentrum hele veien. Som kontaktlærer for de minste barna opplever jeg at det er viktig å starte med dette tidlig. Å forme elevene inn i en slik verden. Elevene må glede seg til å gå på skolen. Det skal være en god stemning i klasserommet. Det skal være fint og estetisk. De skal inspireres av omgivelsene sine. Det skal være litt ”WOW”-faktor som Ann Bamford snakker om i sin forskning. Jeg tror vi påvirkes positivt av vakre omgivelser. Dette engasjerer meg veldig og dette kan jeg skrive mye om og kommer også til å gjøre det.
Jeg starter denne bloggen med å legge ut noe fra første trinn. Kommer mer til høsten. Selv om hodet mitt sjelden har ferie skal jeg prøve å koble ut litt før vi begynner på igjen. Takk for at du titter innom.
Hyggelig hvis du ønsker å legge igjen en kommentar. Kom gjerne med spørsmål, tips og lignende.

ElinBokstavinnlæring...

I løpet av det første skoleåret skal jo elevene lære seg hele alfabetet. Mange kan jo mye før da begynner, men jeg opplever likevel at formingsoppgavene til bokstavene var noe de gledet seg til. En ny bokstav hver uke.Ugleskogen vår var mine førsteklassinger veldig stolte av.


Her har elevene fått utdelt en mal med formene på. Malen er utarbeidet av meg på et tykt papir. 
Hovedformen til ugla valgte jeg skulle være i stoff. De andre små formene skulle fargelegges. Dette kan jo varieres. Stoffene vi brukte i denne oppgaven var rester fra mine egensydde kjoler. Redesign på sitt beste.
Til slutt skulle formene klippes ut og limes på riktig sted:)
Disse uglene har fått diamanter som litt ekstra bling i øynene...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar