Monday, 8 October 2018


GUSTAV KLIMT


Denne oppgaven har sitt utspring av Gustav Klimts kunstverk; Livets tre.
Han var kjent for sine snirklende trær og bruk av gull i bildene sine. Som intro til oppgaven fortalte jeg om litt om Klimt om hans oppvekst og liv, og viste elevene bilder av hans kunstverk som var kjent for mange av dem.



Elevene fikk utlevert en mal som de skulle fargelegge. De brukte fettfarger/oljepasteller, samt noe tusj i detaljene. Før elevene gjør oppgave, pleier jeg å lage en utgave selv. Litt for å gå igjennom fallgruvene med også for å inspirere dem til å strekke seg litt lenger når de skal i gang med fargelegging. Mange har en tendens til å bli fort ferdig.

Kronen på tre-verket var at alle fikk legge litt tynt bladgull/bronsje-papir noen steder på bildet sitt og klippe ut noen biter med glitterpapir til å lime på litt rundt omkring. Det gav bildene litt ekstra glød og de følte de fikk være litt «gull-kunstnere».

Elevene fikk frihet til å bruke farger som de selv ønsket. Resultatet ble fargerike og gjennomarbeidede trær som ble limt på sort bakgrunn.







Til intro hadde jeg tenkt å lese boken «Livets tre», som forteller historien om Klimts tre, men fikk aldri bestilt den…
Den finnes på engelsk på Amazon. Gjør det neste gang jeg skal gjøre denne oppgaven.
Oppgaven ble gjort på 3. trinn, men kan fint gjøres i alle trinn.




Tuesday, 10 April 2018


Mestringsmerker for økt motivasjon hos elevene.

Etter høstferien innførte jeg en ny ordning i klassen vår, mestringsmerker for elevene. Merker som jeg laminerer og gir ut til elever som viser gode holdninger, god orden, arbeidsro og er gode eksempler for medelever. 
Mestringsmerker er en slags premiering i sosial kompetanse, annerkjennelse av den gode holdningen til eleven. Ideen fikk jeg opprinnelig fra lærere i USA, der kalles det «bragtags» og flere viser til gode resultater i klassen etter de har innført systemet. 
I min egen klasse er det veldig populært hos elevene og de er veldig stolte når de viser de frem til sine foreldre på utviklingssamtaler. 
Jeg har laget mange ulike varianter som går på ulike kompetanser og jeg er nøye på at alle får merker i en eller annen form. Elevene har alle forskjellige styrker som jeg lett kan fremheve med mestrings/ordensmerker.
I Norge er det ikke så utbredt enda, men jeg fant ut at fikk kjøpt noen fra Teaching Funtastic og Eirin, som for øvrig har lagt ut en veldig fin og informativ video om hvordan hun bruker det på sin skole.
Jeg ble inspirert til å lage mine egne, noe alle som liker å jobbe kreativt digitalt, også kan gjøre. Jeg bruker PowerPoint som arbeidsverktøy og har i løpet av dette året produsert mange ulike varianter.
Størrelsen på mine merker er 7 cm x 4,94 cm. Jeg stiller inn formatet på A4 og jeg får plass til 18 merker på hvert lysark i PP.
Jeg starter med å sette inn en rektangelfigur og leker meg med rammer, farger, skrifttyper, figurer og objekter. Deretter grupperer jeg alle elementene og kopierer. Jeg grupperer tre, seks, tolv og til slutt til atten. Til slutt dobbeltsjekker jeg at det totale bildet og justerer at det dekker hele lysarket. Det skal måle 29,7 cm x 21cm.
Mange av merkene har mye farge, og ikke alltid like lett hvis man ikke har tilgang på fargeskriver, men jeg lager også noen i svart/hvitt som jeg printer ut på farget papir. Begge deler funker like fint.
Hvis du ikke vil lage egne, kan du kjøpe noen på TPT-Kunst-skaplig Talt.
Anbefaler også å sjekke ut Teaching Funtastic sine. Hun har laget mange og flere varierte kategorier. 
Her er noen av  mine eksempler. Flere kan du se på Instagram.
 Gullblyanten kan du laste ned gratis.







Wednesday, 17 January 2018

SommerFUGL i vinterland.

 Dette er noe av det morsomste jeg har laget med elevene mine. Resultatet ble vakre vinterbilder av nydelige og fargerike fugler laget av 2. trinn. Dette må dere bare prøve!


Først lagde vi mønster med oljepasteller og vannmaling.
Elevene tegner masse ulike mønster/border med oljepasteller på stort ark. Deretter malte de over med vannmaling. En nydelig kombinasjon. Min nye favoritt. Det skal vi gjøre mer av. Mønstrene blir så vakre med vannmaling 
som legger seg innimellom den tykke fete oljefargen.




          Så lagde vi bakgrunn med snø, akrylmaling og q-tips.
Her kan man velge kun hvit, eller gå for rosa snø. Lag snøprikker med q-tips. Bakgrunn kan også males blå med vannmaling, jeg valgte et blått/rosa ark.


3.Klipping og maling av bjørketrær med sort vannmaling.
Klipp ut hvite trær med litt kvist og mal med litt sort vannmaling der det passer. Hvis man bruker en ispinne på langsiden kan man dra malingen utover på en effektfull måte. Det skal jeg gjøre neste gang. Vi brukte pensel.




      
     4.Tegn fugler med mal og klipp ut fra mønsterarket. Elevene kan også tegne mal selv.
Her er det viktig hvor du plasserer malen slik at fuglen blir fargerik og får med litt av de fine forskjellig mønstrene de hadde laget.
Malene til fuglene fant jeg på nettet. Google: birds template. Der finner du mye forskjellig.




























Komposisjonene ble så nydelig og sarte og lekre. Det var på tide og bytte ut juletreet på døren vår. Nå er den full av sommerfugler i vinterland.
Lykke til.
Elin

Kompetansemål: 
-blande og bruke primærfarger i eget skapende  arbeid
  -eksperimentere med form, farge og rytme i border