Wednesday, 18 November 2015

HÆrverk og Byggverk

 stol på eventyrets magi



Barn har et magisk forhold til dukker og små figurer i eventyrene. For små barn blir de virkelige figurer som de kommuniserer med.  Barn åpner seg og blir frimodige sammen med dukker. De blir konsentrerte og fascinerte. Selv om de vet at det er noen som styrer dukken i dukketeateret lar barna seg villig lede til en tosidig forståelse av det som skjer.  Å bruke dukker og figurer er en fantastisk måte å tilnærme seg både barn og lærestoff på. Dukker og figurer kan være vesener som barn kan identifisere seg med. De kan ha de samme problemene som barna og gjennom rollespillet med dukker og figurer kan læreren få en helt annen kontakt med elevene om tingene som skjer i klassen. Figurene kan reise til fremmede land, til andre tider og på andre måter enn det barna kjenner og som fører dem inn i en eventyrlig og magisk verden. 
Barn bygger hytter med møbler og lager seg hemmelige rom ved hjelp av tepper og ulike rekvisitter de finner i øyeblikket. Jeg har selv ved flere anledninger vært i te-selskap med bøyd nakke og rygg under mitt eget stuebord sammen med en femåring omgitt av ulltepper og puter. Min ide og inspirasjon til stoloppgaven har sin forankring i et slikt scenario. At vanlige møbler får nye funksjoner er helt naturlig gjennom barns fantasi og lekenhet. Hvorfor kan ikke et sittemøbel være et teater? Jo, det kan det gjennom barns øyne.

Denne stolen lagde jeg som en prosjektoppgave på høyskolen i Oslo for noen år siden. 
Kanskje en gøyal oppgave for ungdomskole/videregående?
Ikke spesielt vanskelig, men med enkle grep, en stor forvandling. Stolen er i bruk hver dag på min datters rom. Riktignok ikke lenger som teater, men som en morsom sittestol ved arbeidspulten. Og det hemmelige rommet under stolen er fin oppbevaring for, nettopp hemmeligheter...


 

                                           




































Sunday, 15 November 2015

Gutenberg og co...

Boktrykkerkunstens etterfølgere J

Dette prosjektet gjorde jeg med 3. trinn i fjor men det har overføringsverdi til de fleste trinn og flere ulike temaer.  Legg lista der det passer. Nedenfor følger min oppskrift/notater for vår gjennomførte oppgave som handler om påskebudskapet.

Skrive en side om hver av påskens hellige dager.  
 De fire viktigste dagene bør være med i boka: 
·         PALMESØNDAG   
·         SKJÆRTORSDAG   
·         LANGFREDAG  
·         1. PÅSKEDAG 
Lag tegninger til hver tekstside. Her er jeg nøye med at tegningene skal illustrere historien. Hjerteborder og sommerfugler er for eksempel ikke tegninger til påskebudskapet J
For variasjon kan elevene klippe inn “coloring pages” fra Google til tekstene som de fargelegger. Her jobbet elevene mye med å tilpasse sidene sine fra pc til å passe bokens størrelse. Fin måte å jobbe med komposisjon. Vi brukte linjeark under arket slik at tegningene ble fint integrert i teksten.
Elevene skrev noe for hånd og noe på pc. Det er gøy å skrive på pc, men jeg anbefalte elevene mine å bruke mest mulig håndskrift. Hyggelig å finne igjen denne boka når men blir stor og se hvordan man jobbet og skrev i 3. klasse…
Boken vår skulle ha:   
1.       En fin forside. 
2.       Tekst om alle fire påskedagene. Både håndskrift og pc-skrift. Velg selv. 
3.       Innholdsliste 
4.       Innledning til boken. Hva handler denne boken om. 
5.       Tankekart om påske. 
7.       Påsketegninger/fargelegginger 
8.       Påskeegg-kunstoppgave. Bruk stoff eller papir. Forside.
8.       Min drømmepåske. Egen fortellende tekst. 
9.       Påskekrim
10.   Avslutning, oppsummering. 

Prosjektet gikk over tre-fire uker. Vi brukte norsk, krle og kunst og håndverkstimene til dette prosjektet. Det ble meget vellykket og et lærerikt prosjekt for store og små. Elevene var superstolte av boken sin og fikk komme foran i klassen til slutt å vise den frem, side for side og snakke litt rundt egen innsats og hva de var mest fornøyd med. Elevene oppsummerte med at de syns oppgaven var krevende men ville gjerne gjøre dette igjen en annen gang med et annet tema. Det gjør gjerne jeg også!

Boka er laget av papp fra kopipapiresker. Jeg skjærte til pappen for alle elevene. De fikk velge to farger hver, en til ryggen på boka og en til for/bakside som de selv limte på. Se bilder for videre forklaring.

Lykke til.
Elin




















Forsiden


Bokens innmat ble sydd med tråd i midten. Siste siden i boken ble limt rett på coveret.



Påskebudskapet









 Mitt drømmepåskeegg



Påskekrim er viktig i påsken.


6982EFD3-E7E1-4B6A-ABF371CF93039CEE-82A3C033-2A40-4E55-9E88437EFC690346

Saturday, 18 July 2015

Velkommen til Kunst-Skaplig talt, en blogg som bokstavelig talt handler om kunst og håndverk som veien til kunnskap. Ny forskning viser at elever lærer mer når de ser på og skaper kunst i undervisningen. Jeg har en sterk personlig interesse for faget og overbevist om at kunst og praktiske håndverksoppgaver kan være en bærebjelke for alle fag i skolen. 
Det skal være gøy å gå på skolen! Både for elevene og deg som lærer. Håper du blir inspirert og motivert av oppgavene som deles her og til å bruke kreativ formidling gjennom en praktisk-estetisk tilnærming til kunnskap. 
Dette er først og fremst en blogg for lærere som trenger tips til morsomme oppgaver. Jeg lager også denne bloggen for min egen del. En slags idebank. Jeg får stadig spørsmål fra kollegaer om ulike ting innen dette faget. Derfor tenker jeg at dette kan være et nyttig sted for flere. Bruk i vei! Del gjerne med andre!

Helt siden jeg var fem år og lærte å hekle av farmor har jeg drevet med et eller annet form for håndarbeid eller småprosjekter. Jeg strikker, hekler og syr mye både til meg selv og andre. Når jeg skulle begynne som kontaktlærer i 1. klasse, tok jeg en titt i klesskapet mitt og fant, ikke overraskende, ut at nitti prosent av innholdet var svart! Her måtte noe gjøres. Små barn kan ikke møte skolen med en lærer som bare går i svart, tenkte jeg. Det blir trist. Det endte med at jeg begynte å sy fargerike kjoler og tunikaer til meg selv og har siden fortsatt med det. I dag syr jeg stort sett alle kjolene mine selv. I alle slags farger og fasonger. Men jeg går av og til i svart også altså:)

Jeg har tatt utdannelse innen interiørdesign, faktisk vært flyvertinne, studert steinerpedagogikk, har bachelor i kunst og håndverk og tatt andre basisfag over mange år. Selv om veien frem har gått litt opp og ned, har det hele tiden vært en rød tråd i det jeg har gjort. Det estetiske, det vakre, eller det å skape har vært i sentrum hele veien. Som kontaktlærer for de minste barna opplever jeg at det er viktig å starte med dette tidlig. Å forme elevene inn i en slik verden. Elevene må glede seg til å gå på skolen. Det skal være en god stemning i klasserommet. Det skal være fint og estetisk. De skal inspireres av omgivelsene sine. Det skal være litt ”WOW”-faktor som Ann Bamford snakker om i sin forskning. Jeg tror vi påvirkes positivt av vakre omgivelser. Dette engasjerer meg veldig og dette kan jeg skrive mye om og kommer også til å gjøre det.
Jeg starter denne bloggen med å legge ut noe fra første trinn. Kommer mer til høsten. Selv om hodet mitt sjelden har ferie skal jeg prøve å koble ut litt før vi begynner på igjen. Takk for at du titter innom.
Hyggelig hvis du ønsker å legge igjen en kommentar. Kom gjerne med spørsmål, tips og lignende.

Elin



Bokstavinnlæring...

I løpet av det første skoleåret skal jo elevene lære seg hele alfabetet. Mange kan jo mye før da begynner, men jeg opplever likevel at formingsoppgavene til bokstavene var noe de gledet seg til. En ny bokstav hver uke.Ugleskogen vår var mine førsteklassinger veldig stolte av.


Her har elevene fått utdelt en mal med formene på. Malen er utarbeidet av meg på et tykt papir. 
Hovedformen til ugla valgte jeg skulle være i stoff. De andre små formene skulle fargelegges. Dette kan jo varieres. Stoffene vi brukte i denne oppgaven var rester fra mine egensydde kjoler. Redesign på sitt beste.
Til slutt skulle formene klippes ut og limes på riktig sted:)
Disse uglene har fått diamanter som litt ekstra bling i øynene...